Sjednejte si konsolidaci a máte po starostech

Vzít si půjčku je dnes mnohem snadnější a rychlejší než tomu bylo dříve – člověk už nemusí chodit do banky a stačí mu jen vybrat si z nepřeberného množství úvěrových nabídek na internetu a půjčku si sjednat online. Díky velkému nárůstu nebankovních půjček, jež jsou určeny i pro rizikové klienty a vysokým úrokům a poplatkům ale stoupá počet zadlužených lidí, kteří už nezvládají svoje vysoké dluhy splácet. Mnoho z nich svoji situaci řeší tak, že si stále berou nové a nové půjčky, čímž se ale jejich situace spíše zhoršuje a jejich celkový dluh narůstá. Rozumným řešením, které může lidem, splácejícím více úvěrů pomoci, je konsolidace půjček.Jak funguje konsolidace úvěrů?

Konsolidace půjček není ničím jiným, než sloučením více různých úvěrů do jedné velké půjčky. Celý proces probíhá tak, že si nejdříve vyberete společnost, u které si požádáte o konsolidaci. Následně si vyplníte žádost a doložíte veškeré doklady a dokumenty (včetně dokumentů ke všem půjčkám, které chcete sjednotit) a počkáte na posouzení. Pokud bude vaše žádost schválena, všechny půjčky se vám sjednotí do jedné a díky tomu můžete mít nižší celkovou měsíční splátku a mnohem přehlednější a jednodušší splácení.

Do konsolidace se navíc dají zahrnout nejen klasické půjčky, ale také jiné úvěrové produkty – např. kreditní karty nebo kontokorent. Sloučení půjček nabízejí nejen banky, ale i nebankovní společnosti, nabídka je tedy dostatečně široká. 

Podle čeho se při výběru konsolidace orientovat?

Při rozhodování o tom, kterou konsolidaci si zvolíte, je třeba vzít v úvahu více faktorů. Roli hraje např. to, kolik činí váš celkový souhrnný dluh, jaké konkrétní úvěrové produkty splácíte, u jakých společností dluhy máte, nebo kolik jste schopni každý měsíc splácet. Je třeba si také uvědomit, že bankovní konsolidace mají přísnější podmínky, takže pokud např. máte záznam v registru nebo příliš nízký příjem, možná pro vás bude přicházet v úvahu pouze nebankovní konsolidace.

Nevíte-li si rady, jakou konsolidaci si vybrat, doporučujeme použít některý z internetových srovnávačů půjček. Jde o nezávislé webové portály, které se věnují srovnání různých úvěrových produktů (především půjček), některé z nich mají i samostatnou sekci věnovanou konsolidacím. Snadno tak získáte přehled o tom, jaké jsou rozdíly v jednotlivých nabídkách a snadněji si dokážete vybrat tu nejlepší. 

Které konsolidace patří k těm nejlepším?

Vzhledem k nižším úrokovým sazbám se určitě více vyplatí sloučení půjček u bank, na druhou stranu na něj nedosáhne každý. Z nebankovních společností patří k nejvýhodnějším konsolidace půjček Cetelem, nabízející nízké úroky, srovnatelné s těmi bankovními. Další alternativou jsou pak konsolidace od hypotečních bank, jako je Wüstenrot nebo Hypoteční banka, kde jsou úrokové sazby velmi příznivé. 

Rozdíl mezi konsolidací a refinancováním

Závěrem si ještě stručně vysvětlím rozdíl mezi konsolidací a refinancováním – s oběma pojmy se totiž můžeme v poslední době často setkat. Konsolidace úvěrů je sloučením několika různých úvěrových produktů do jednoho, jde tedy vždy o to, že místo toho, abyste spláceli několik společnostem, zůstane vám pouze jedna jediná souhrnná splátka. Oproti tomu refinancování půjčky znamená, že si jeden úvěr, se kterým nejste spokojení, převedete k jiné úvěrové společnosti a získáte tak výhodnější podmínky – např. nižší měsíční splátku, nižší úrok atd. Refinancování je možné nejen u běžných půjček, ale také u některých hypotečních úvěrů, kde může přinést zajímavou úsporu peněz.

Comments are closed.