Promlčení nároku na pojistné plnění

Někomu se to může zdát zvláštní, ale opravdu je možné, že pojistná událost je řešena tak dlouho, že hrozí promlčení práva na pojistné plnění. Jak dlouhá je promlčecí doba, od kdy běží a co můžeme udělat pro to, abychom o pojistné plnění nepřišli? Odpovědi se pokusím shrnout v tomto článku.

Podle zákona o pojistné smlouvě právo na plnění z pojištění se promlčí nejpozději za 3 roky, a jedná-li se o životní pojištění, za 10 let. Podstatné však je, že promlčecí doba práva na pojistné plnění počíná běžet za 1 rok po vzniku pojistné události. Zjednodušeně tedy řečeno, právo na pojistné plnění se promlčí za 4 roky, respektive za 11 let u životního pojištění, po vzniku škody.

Jsou situace, kdy jsou škody řešeny delší dobu, než je promlčecí doba, a proto je potřeba běh promlčecí doby hlídat. Důvodem tak dlouhého řešení může být složité dokládání, nebo také dohady s pojistitelem o příčině či rozsahu škody. Pokud je škoda dokládána například znaleckými posudky, pak se šetření může značným způsobem protahovat.

Podstatné v takovém případě je, že uplatnění práva na pojistné plnění, či jiný podobný úkon, běh promlčecí doby nezastaví. To může učinit pouze žaloba na pojistitele podaná u soudu. Soudní řízení pak může být pozastaveno do doby, než pojistitel vydá nějaké své stanovisko, nebo může být pokračováno v řízení, aby soud pojistitele k ukončení škody přiměl.

Jak je patrné, každý si své právo na pojistné plnění musí hlídat. Pokud tak neučiní, je velmi pravděpodobné, že pojistitel namítne jeho promlčení a škodu odmítne vyplatit. I v případech promlčeného práva na pojistné plnění se někdy stává, že pojistitel k výplatě plnění nakonec přistoupí, avšak obvykle je to jen tehdy, je-li to v jeho obchodním zájmu, a nelze na to v žádném případě spoléhat.

Štítky: , , , ,

20 komentářů k článku “Promlčení nároku na pojistné plnění”

  1. nataly napsal

    4 roky řešit dopravní nehodu? To snad ani není možný tak dlouhou dobu…

  2. admin napsal

    Možné té bohužel je. Obdzvlášť v případě pojištění firemních vozidel, kdy se jedná o drobnější kosmetické poškození a firma potřebuje vozidlo v provozu. Na likvidaci takové škody se může lehce zapomenout. Likvidovány nemusí být taky jen dopravní nehody. Větší riziko promlčení hrozí u složitých majetkových škod.

  3. Midge napsal

    commenta pure! 😛 Tu negli anni ottanta manco c'eri. Certo è che quelle cravatte che andavano erano abbastanza strette da poterle usare come lacci per le scarpe.@Alex: troppo buono, temo che sulla lunga distanza crollerei come un cavallo dopato. Quanto aln;&39#iltervista che citi, hai un link?@Claudia: veramente, è la prima volta che parlo di lei! ;)@Simone: eh sì, ti tocca.

  4. Boss napsal

    I love The Money Pit…and John Candy's Summer Rental. I also liked One Flew Over The Cuckoo's Nest (a rather black comedy)..and The Bird Cage & Vitorr/Victocia. All some great old movies! xo Diana

  5. Heidi napsal

    Hello there I am so thrilled I found your web site, I really found you by accident, while I was browsing on Askjeeve for something else, Anyhow I am here now and would just like to say thanks for a tremendous post and a all round enjoyable blog (I also love the thneg/dmsiee), I don’t have time to read it all at the minute but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the great job.

  6. Bella napsal

    Hi Susan.In the last photo of this post, there is a mug full of spoons. Someday will you tell us more about them? It looks like another interesting conlectiol.Your blog brings such joy to my life here in Atlanta. My yard is full of camilla bushes that are now in full bloom. I must go take some pictures.

  7. Latrice napsal

    I’m very impressed that you were able to deal with this in just 2 days, and have fun to boot! I’ve been through a few of these experiences, and never could have completed the process so quickly. My emotions co8d;n&#u217lt move that fast.

  8. Cathleen napsal

    . "He was not brought up like that and it was a senseless crtd&.equoi;Samly, this woman is so dumb she doesn't know that, in fact, her kid was brought up to commit senseless crimes.The next one may occur when he attacks her for snitching.

  9. Jalene napsal

    Porra irmao, e eu aqui na tensao pro treinamento do Fausto, curiosidade fervendo.Curti muito a introducao dos &##0s2;braco2&88221; do antagonista, a partir de agora a sensacao de perigo e constante.

  10. Tessa napsal

    You’ve got to be kidding me-it’s so trsntparenaly clear now!

  11. Ducky napsal

    That’s a smart answer to a diuflcfit question.

  12. Jessie napsal

    Your story was really inaifmrtove, thanks!

  13. Vinny napsal

    Action requires knogeldwe, and now I can act!

  14. Emily napsal

    Way to use the internet to help people solve prlosemb!

  15. Adele napsal

    Exmletery helpful article, please write more.

  16. Lavon napsal

    So much info in so few words. Tolotsy could learn a lot.

  17. Gatsy napsal

    Great article but it didn’t have eveyithrng-I didn’t find the kitchen sink!

  18. günstige kredite napsal

    podemos fazer a mesma festinha bem gostosa comigo, sou mulata,tenho um grelo enorme,sou mulher,para chupar o meu grelo,que e bem gostoso,nao precisa de dinheiro,nao e baguncado nao eu garanto prazer total sem ser puta,desde que eu tenha prazer,se liga,buceta beanca,loira ou morena,tem que ser gostosa,a minha e,eso o meu amor tem

  19. can you buy a car with no drivers license napsal

    Trung tâm có giáo viên Việt Kiều nữa bạn ạ, tùy từng level của bạn. Tốt nhất bạn đến trực tiếp trung tâm để làm bài test (free), rồi tư vấn viên sẽ tư vấn, sắp xếp khóa học phù hợp nhất cho bạn!

  20. http://www.jadenovah.com/ napsal

    Thanks, Ted. Going back to Paul’s original Greek – how do you see the steadfastness there? I was trying my best to be faithful to Paul’s line (and ambiguity?) which, I was thinking, was Cranmer’s original intention – which I was trying to rework in a slightly later context. Blessings.

 

Přidat komentář